Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σημαντικές παρεμβάσεις του ΥπΑΑΤ Μάκη Βορίδη για τη νέα ΚΑΠ, τους δασμούς των ΗΠΑ και ζητήματα ελληνικού αγροτικού ενδιαφέροντος

Must Read

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

Σε σημαντικές παρεμβάσεις προς όφελος των αγροτών, στο πλαίσιο της συζήτησης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προχώρησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στη διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019. 

Ο κ. Βορίδης υπερασπίστηκε τις ελληνικές θέσεις για τον προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αναφέροντας ότι οι υψηλές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της ΕΕ δεν συμβαδίζουν με σχέδια για την περικοπή του προϋπολογισμού αλλά και ότι η εισοδηματική στήριξη των γεωργών δεν επιτρέπεται να υποτιμηθεί, καθώς το εισόδημά τους συνεχίζει να δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη μεταβολή των τιμών, τις ζημίες λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και την έκθεση σε πιέσεις από τις οικονομικές συνέπειες πολιτικών γεγονότων. 

Η Ελλάδα υποστηρίζει την πλήρη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ τρεχουσών δαπανών και της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πραγματικούς όρους. Καλούμαστε να τιμήσουμε πλήρως τις προσδοκίες των αγροτών μας, ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, ο κ. Βορίδης. 

Παράλληλα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι οι αυξημένες περιβαλλοντικές φιλοδοξίες δεν πρέπει να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των μικρών εκμεταλλεύσεων. «Η επιβίωσή τους είναι ύψιστης σημασίας για την ζωτικότητα της ελληνικής υπαίθρου», υπογράμμισε. 


Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει κοινή δήλωση μαζί με τη Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ για τη διατήρηση του ύψους χρηματοδότησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Πέραν του μείζονος ζητήματος της νέας ΚΑΠ, στη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας συζητήθηκε και αυτό της επιβολής δασμώναπό τις ΗΠΑ, σε γεωργικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Σημειωτέον ότι το σύνολο των δασμών που επεβλήθησαν στηνΕΕ ανέρχεται στο ποσό των 7,2 δισ. ευρώ. Στη χώρα μας οι αμερικανικοί δασμοί είναι ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ επί συνόλου εξαγωγών, προς τις ΗΠΑ, 1.3 δισ.

Ωστόσο, ο κ. Βορίδης δήλωσε τη στήριξη της Ελλάδος στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να αποφευχθεί η επιβολή των δασμών που πλήττει κυρίως τα επεξεργασμένα ροδάκινα αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ, δεδομένου ότι ο τομέας αυτός έχει ήδη υποστεί απώλειες λόγω του ρωσικού εμπάργκο. 

Επιπροσθέτως, ο Υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη έχει λάβει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων και ειδικότερα στην ενημέρωση και κατάρτιση των εμπλεκομένων φορέων και οργανώσεων, στην ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις και σε άλλα κρίσιμα σημεία πιθανής εισόδου της ζωονόσου στην ελληνική επικράτεια, καθώς και στην ενίσχυση του κτηνιατρικού δυναμικού με την πρόσληψη 46 κτηνιάτρων οι οποίοι εργάζονται για την πρόληψη εισόδου της νόσου στη χώρα.


Ακόμη, σε παρέμβασή του για την ασφάλεια των τροφίμων ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στη στήριξη κάθε νομοθετικής ενωσιακής  πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση της σήμανσης του πρωταρχικού συστατικού τροφίμων ώστε να προσδιορίζεται  η προέλευσή τους.


ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano Milato, γιόρτασαν τα 2 χρόνια...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία