Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκλογές 2019: Άνοιξαν οι κάλπες, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Must Read

Aνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στις 7:00 το πρωί. Σε 21.478 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα καλούνται οι πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους, ενώ οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00.


Η Singular Logic εκτιμά ότι έως τις 9 μ.μ. το βράδυ θα έχει δοθεί μια ασφαλής εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, αλλά και για τις έδρες που θα καταλάβουν τα κόμματα στη Βουλή. Επιπλέον, έως τις 23:00 θα υπάρχουν οι πρώτες ασφαλείς σταυροδοσίες, σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους βουλευτές σε κάθε περιφέρεια. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν εφοδιαστεί με 12.000 tablet και 4.500 κινητά τηλέφωνα, για να καλυφθεί το 75% των εκλογικών τμημάτων.

Το exit poll των βουλευτικών εκλογών
Μόλις κλείσουν οι κάλπες, στις 7 μ.μ., οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μεταδώσουν το exit poll για τις βουλευτικές εκλογές. Αυτό θα είναι κοινό για όλα τα κανάλια. Το ίδιο exit poll θα μεταδώσει και η ΕΡΤ, που στις ευρωεκλογές είχε επιλέξει τον δικό της δρόμο, με την ΚΑΠΑ Research. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, το υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών.

Οι εκλογές σε αριθμούς
Στις κάλπες καλούνται να ψηφίσουν για τις εθνικές εκλογές 9.903.864 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Από αυτούς, οι 519.227 είναι ηλικίας 17 έως 21 ετών και ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές. Για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά.
Συνολικά έχουν στηθεί 21.478 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Οι εκλογές διενεργούνται με βάση τους εκλογικούς καταλόγους της Β’ Αναθεώρησης του 2019, δηλαδή αυτούς που περιλαμβάνουν τις μεταβολές που επήλθαν έως και τις 30 Απριλίου 2019, ενώ οι τετραπλές εκλογές του Μαΐου διεξήχθησαν με βάση τους καταλόγους της Α΄ Αναθεώρησης, δηλαδή με τις μεταβολές που επήλθαν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εγγραμμένοι ψηφοφόροι για τις σημερινές εκλογές να είναι 18.430 λιγότεροι.

20 κόμματα στις βουλευτικές εκλογές
Σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές συμμετέχουν 20 πολιτικά κόμματα. Είναι τα εξής:

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς –ΣΥΡΙΖΑ
Νέα Δημοκρατία -ΝΔ
Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος-ΚΚΕ
Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.)
Ένωση Κεντρώων
Ελληνική Λύση- Κυριάκος Βελόπουλος
Πλεύση Ελευθερίας- Ζωή Κωνσταντοπούλου
Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
Δημοσθένης Βεργής- Έλληνες Οικολόγοι
Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (Ο.Κ.Δ.Ε.)
Ελλήνων Συνέλευσις (Αρτέμης Σώρρας)
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα-ΕΕΚ Τροτσκιστές
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό)- ΚΚΕ (μ-λ)
Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, μ-λ ΚΚΕ
Λαϊκή Ενότητα
Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25)
Δημιουργία Ξανά -Θάνος Τζήμερος
Συν…φωνία Πολιτικών Κομμάτων
Ε.ΠΑ.Μ – Α.Κ.Κ.ΕΛ- Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ) και Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Κ.Κ.ΕΛ).
Εκλογές και καλοκαίρι
Αυτές είναι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές της μεταμνημονιακής εποχής και οι 19ες της μεταπολίτευσης. Εθνικές εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού έχουν να διενεργηθούν από το 1928 (19 Αυγούστου), ενώ μέσα στο κατακαλόκαιρο στήθηκαν εθνικές κάλπες το 1910 (21 Αυγούστου) και το 1875 (18 Ιουλίου).

Σε άλλα εκλογικά τμήματα
Αλλαγές έχουν γίνει στα εκλογικά τμήματα που ψηφίζουν οι ψηφοφόροι σε σύγκριση με τις τετραπλές κάλπες του Μαΐου. Ετσι, οι πολίτες μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν για τις εθνικές εκλογές μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις».

Εναλλακτικά μπορούν να καλέσουν στον αριθμό 213 136 1500, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Όσοι δεν βρουν το όνομά τους, μπορούν να απευθυνθούν, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας, στα δημοτολόγια του δήμου, όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Τι ισχύει με όσους είναι διπλά εγγεγραμμένοι
Οι 102.987 εγγεγραμμένοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε ένα από τα 294 (227 αμιγή, 67 μεικτά) ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που έχουν καθοριστεί.

Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων οφείλουν να ψηφίσουν στον δήμο της νόμιμης εγγραφής τους, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους. Στο εκλογικό τμήμα που θα προσέλθουν για να ψηφίσουν θα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζουν πως είναι διπλοεγγεγραμμένοι και δεν ψήφισαν ούτε και θα ψηφίσουν αλλού. Οι δηλώσεις αυτές συγκεντρώνονται στο υπουργείο Εσωτερικών και διασταυρώνονται. Υπενθυμίζεται ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική, εκτός από όσους την ημέρα των εκλογών βρίσκονται στο εξωτερικό και για όσους είναι άνω των 70 ετών.

Με ποια έγγραφα ψηφίζουμε
Για να ψηφίσει κάποιος στις βουλευτικές εκλογές, είναι απαραίτητη είναι η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας (αποδεκτές ακόμα και οι «κομμένες»), ή διαβατηρίου (ακόμα κι’ αν έχει λήξει), ή άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΑΠΙΔΗ ΡΑΦΑΗΛ

Από τις εμφανίσεις του Θανάση Βασιλάκου στο Bodega Live Experience Αγαπημένο χρώμα; Μαύρο
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία