Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ΦΟΝΙΚΟΤΕΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ Η μάχη του Κιλκίς

Must Read

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΙΡΕΚΙΔΗΣ

                         Η  μάχη του Κιλκίς –Λαχανά (19-21 Ιουνίου 1913).

Η συγκεκριμένη μάχη η οποία ήτο φονικότερη κρισιμότερη και ενδοξότερη μάχη της νεοελληνικής ιστορίας ,η μάχη του Κιλκίς,η οποία  απουσιάζει από τα σχολικά  βιβλία της ιστορίας .

 Τέσσερις ελληνικές μεραρχίες, ξεκίνησαν τα χαράματα της 19ης Ιουνίου, με κατεύθυνση το Κιλκίς. Είχαν να αντιμετωπίσουν τη 2η ταξιαρχία της Βουλγάρικης 3ης μεραρχίας , 3 πεδινές πυροβολαρχίες και μια ορειβατική.

  Οι περιορισμένες σε αριθμό εχθρικές δυνάμεις είχαν ενισχυθεί με μονάδες αποσπασμένες από την ταξιαρχία της ίδιας μεραρχίας και από τάγματα που άνηκαν στις μεραρχίες της δεύτερης γραμμής με αποτέλεσμα να βρίσκονται παραταγμένα στα υψώματα μπροστά από το Κιλκίς συνολικά 19 βουλγαρικά τάγματα.

 Την πρώτη ημέρα της ελληνικής επιθέσεως, το σύνταγμα και μεραρχία είχαν βαρύτατες απώλειες με  1200 νεκρούς και τραυματίες. Η 3η μεραρχία επιτέθηκε εναντίον των Βουλγάρων που κατείχαν τα υψώματα, Άνω Αποστόλου και Γυναικόκαστρου. 

Gigaday    Οι Βούλγαροι υποχώρησαν προς το Κιλκίς.

Την επομένη 20 Ιουνίου  η 2η μεραρχία προχώρησε χωρίς να αντιμετωπίσει σοβαρή εχθρική αντίσταση και το απόγευμα έφτασε σε θέσεις εξορμήσεως απέναντι από το Κιλκίς στα υψώματα νότια από την Ποταμιά. Εκεί άντρες έσκαψαν ορύγματα μέσα στα οποία θα διανυκτέρευε η μεραρχία. Το πρωί η 4ημεραρχία είχε καταλάβει με επίθεση τα υψώματα ανατολικά του Σαρηγκιόλ (Κρήστωνα). Το ελληνικό Γενικό Στρατηγείο που βρισκόταν στην Μπάλτζα διέταξε τη 2η μεραρχία να εκτελέσει πλευρικό νυκτερινό αιφνιδιασμό στις

εχθρικές θέσεις.Οι κινήσεις  της 2ηςμεραρχίας, έγιναν αντιληπτές από τους Βουλγάρους, που νόμισαν ότι πρόκειται για γενική νυχτερινή επίθεση. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών.

 Μόλις ανέτειλε η 21η Ιουνίου ,επιτέθηκαν οι υπόλοιπες μεραρχίες, εναντίον των εχθρών κατά μέτωπο.

Η 4ημεραρχία με όλες της μονάδες της, στην πρώτη γραμμή, κατέλαβε με τη λόγχη ένα ένα από τα εχθρικά χαρακώματα, αλλά είχε πολύ μεγάλες απώλειες, ιδίως σε αξιωματικούς. Οι συνολικές απώλειες των τεσσάρων μεραρχιών στην μάχη ανήλθαν σε  5.662 νεκρούς και τραυματίες.

  Τα ονόματα  αθανάτων  ηρώων συνταγματαρχών διοικητών:

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ

ΙΑΤΡΙΔΗΣ

ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

 Το στρατηγείο αναγκάστηκε να βγάλουν τα διάσημά τους γιατί δεν θα έμενε κανείς ζωντανός.  Οι βούλγαροι σκοπευτές αυτούς σημάδευαν. Την ίδια ανδρεία όμως έδειξαν και απλοί στρατιώτες.

  Η ελληνική νίκη στο Κιλκίς συνδυάστηκε με την κατάληψη από το ελληνικό δεξιό των υψωμάτων του Λαχανά που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της 21ηςΙουνίου. Τέλος την ίδια μέρα στο άκρο  αριστερό της ελληνικής παρατάξεως η 10η μεραρχία εκτόπισε τους Βουλγάρους  που κρατούσαν τα υψώματα του Καλλινόβου.

 Το μεσημέρι αναγγέλθηκε η νίκη στο Κιλκίς και 3 το απόγευμα οι δύο μεραρχίες επιτέθηκαν συντονισμένα εναντίων των εχθρικών  χαρακωμάτων. Μετά από αντίσταση μιας ώρας περίπου οι Βούλγαροι που είχαν πληροφορηθεί την έκβαση της μάχης του Κιλκίς υποχώρησαν άτακτα προς τα βορειοανατολικά, αφήνοντας στο πεδίο μάχης 16 από 24 πυροβόλα τους και περίπου 1300 τουφέκια. 

 Οι έλληνες τους καταδίωξαν μέχρι το το 63ο χιλιόμετρο της οδού Θεσσαλονίκης –Σερρών και συνέλαβαν 500περίπου αιχμαλώτους. Ο τριήμερος αυτός αγώνας είχε στοιχίσει στις  δυο μεραρχίες 2.701 νεκρούς και τραυματίες . Στο Λαχανά τα 18 τάγματα τους είχαν αντιμετωπίσει 20 βουλγάρικα τάγματα.

 Οι συνολικές απώλειες των τεσσάρων μεραρχιών στην μάχη ανήλθαν σε 5.662 νεκρούς και τραυματίες. Αιχμαλωτίστηκαν 500 περίπου Βούλγαροι και περιήλθαν στον ελληνικό στρατό, τρία εχθρικά πυροβόλα και πλήθος πολεμικό υλικό……

  Αγγελιοφόρος απαγγέλη :

 Στου Κιλκίς την ολόμαυρη ράχη

Περπατώντας η δόξα μονάχη

Μελετά τα λαμπρά παλικάρια

Και στην κόμη στεφάνι φορεί

γινωμένο από ολίγα χορτάρια

που¨χαν μείνει στην έρημη γή.

 Η αναφορά και μνήμη στα βιβλία της ιστορίας απαιτείται, ως ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους αυτούς που είχαν ήθος και ανδρειοσύνη περίσσεια.

  Όταν έρθει η στιγμή να μιλήσουμε για τα δικά μας σημερινά κατορθώματα, ας φανούμε έστω στο ελάχιστο αντάξιοι τους, με έργα καθημερινά και πράξεις, όχι λόγια.

 Στην πολιτική συνήθως   λέγονται και ΔΕ γίνονται,

                                              Γίνονται και ΔΕ λέγονται.

  Ας μην κρυβόμαστε ο κόσμος γνωρίζει, θα συνεχίσει να γνωρίζει και πρέπει να γνωρίζει …..

Πηγή kilkisWebTV 

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΑΠΙΔΗ ΡΑΦΑΗΛ

Από τις εμφανίσεις του Θανάση Βασιλάκου στο Bodega Live Experience Αγαπημένο χρώμα; Μαύρο
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία