«Σχετικά με την εκπαίδευση Σκοπιανών στρατιωτικών σε ελληνικό έδαφος»

                                       

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ
Βουλευτής ΚΙΛΚΙΣ
ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την εκπαίδευση Σκοπιανών στρατιωτικών σε ελληνικό έδαφος»

Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, μεταξύ άλλων και στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το κρατίδιο-μόρφωμα των Σκοπίων, εντασσόμενη στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ν.Α.Τ.Ο..
Συμφώνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η εν λόγω στρατιωτική συνεργασία προβλέπει, μεταξύ άλλων και εκπαίδευση Σκοπιανών αξιωματικών σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (Π.Κ.Ε.Ε.Υ.Ε.), στο στρατόπεδο Παπαθεοφίλου, στην Κρηστώνη Κιλκίς. Η μορφή και έκταση της εκπαίδευσης, όπως και ο χώρος, που πιθανολογείται σφόδρα όμως πως θα είναι το Π.Κ.Ε.Ε.Υ.Ε., θα γνωστοποιηθούν εντός των αμέσως προσεχών ημερών.
Εφόσον θα ισχύσει ό,τι και με τις στρατιωτικές αποστολές πολλών άλλων χωρών, τα στελέχη των οποίων εκπαιδεύονται στο Π.Κ.Ε.Ε.Υ.Ε., οι Σκοπιανοί αξιωματικοί θα έρχονται κατά ομάδες ανά δίμηνο ή τρίμηνο αναλόγως προς τις εκπαιδευτικές ανάγκες.
Με άλλα λόγια «βάζουμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα» όπως λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός για τέτοιες περιπτώσεις.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Με δεδομένες τις σχέσεις άμεσης εξάρτησης του κρατιδίου μορφώματος των Σκοπίων με τους Τούρκους, πως διασφαλίζεται η εθνική ασφάλεια και το απόρρητο του επιχειρησιακού πλαισίου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι σε ενδεχόμενες κατασκοπευτικές διαθέσεις και ενέργειες των εκπαιδευόμενων Σκοπιανών στρατιωτικών;
  2. Ποιος είναι αρμόδιος για τον καθορισμό του συνολικού πλαισίου της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς τους Σκοπιανούς στρατιωτικούς και με ποια κριτήρια εκπονείται αυτό;
  3. Προβλέπεται αντίστοιχη εκπαίδευση Ελλήνων στρατιωτικών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο έδαφος των Σκοπίων;


Αθήνα, 12/04/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου