Υλικά
1 κιλό αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
30 γραμμάρια νωπή
500 ml νερό χλιαρό
1 κ.τ. σούπας αλάτι
2 κ.τ. σούπας ελαιόλαδο
2 κ.τ. σούπας ζάχαρη
σουσάμι
λίγο ελαιόλαδο ακόμα για να αλείψουμε τις λαγάνες.
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε μισό φλιτζάνι από το νερό, προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά να ενεργήσει η μαγιά.
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη, τα ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
Ρίχνουμε στη λακκούβα το λάδι την μαγιά και ο υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε για αρκετή ώρα (όσο πιο πολύ την ζυμώσουμε, τόσο πιο αφράτη θα γίνει η λαγάνα).
Σκεπάζουμε την λεκάνη και την αφήνουμε για 1-2 ώρες σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2 και ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο πάχους 1,5 εκατοστού περίπου.
Τοποθετούμε τις λαγάνες σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και τις αφήνουμε σκεπασμένες σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
Με τα δάχτυλα κάνουμε λακκούβες στις λαγάνες σε διάφορα σημεία, τις αλείφουμε με το λάδι και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά.