Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι περιμένουμε μέχρι τα τέλη του Γενάρη από Αθήνα και Σκόπια

Must Read

Υπογράφουν οι: 

Τσαούση ΓεωργίαΧριστίνα και Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς *

Σε λίγες μέρες η ελληνική Βουλή θα κληθεί να κυρώσει την – από πολλούς χαρακτηρισθείσα “ετεροβαρή” – Συμφωνία των Πρεσπών. Την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει στη Βουλή της γείτονος χώρας η συζήτηση σε επίπεδο Ολομέλειας και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, ΤαλάτΤζαφέρι, στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας έως την Τρίτη 15 Ιανουαρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επίτευξη πλειοψηφίας 2/3 των εδρών, δηλαδή οι 80 από τους 120 βουλευτές.

Το κλίμα –θερμό- στα Σκόπια…

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς οι βουλευτές του VMRODPMNE ενδέχεται να μην προσέλθουν στη διαδικασία, με σκοπό την άσκηση πιέσεων ώστε να παρεμποδιστεί η διαδικασία. Επιπλέον τα αλβανικά κόμματα μπορεί να καταθέσουν νέες τροπολογίες, λόγου χάρη για το καθεστώς της αλβανικής γλώσσας, κάτι το οποίο η κυβέρνηση του ΖόρανΖάεφ έχει προσπαθήσει πολλάκις να αποτρέψει, λόγω του ότι θα καθυστερήσει περαιτέρω την όλη διαδικασία.

Έντονη επιρροή ασκούν ο ηγέτης του αλβανικού DUI Αλί Αχμέτι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπαγιάρ Οσμάνι. Πιθανότερες ημερομηνίες για την ψηφοφορία θεωρούνται η 11η και η 14η Ιανουαρίου.Η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να επιβεβαιώσει τους 80 βουλευτές που χρειάζεται για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς πριν από μερικές μέρες δήλωσε πως έχει βρει τους 76 που δέχονται να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές στη τελική τους μορφή. Με απόλυτη βεβαιότητα ο κ. Ζάεφ διεμήνυσε πως η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προδιαγεγραμμένη και ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ενισχύει τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα της χώρας του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός των αμνηστιών που θα χορηγηθούν στους 20 από τους 70 κατηγορούμενους για τα επεισόδια έξω από τη Βουλή της γείτονος και έλαβαν χώρα στις 27 Απριλίου 2017. Ο συγκεκριμένος νόμος υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ στις 18 Δεκεμβρίου 2018. Ήδη χορηγήθηκαν αμνηστίες σε τρεις από τους ηγέτες του κινήματος «Για Ενωμένη “Μακεδονία”», ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πέντε ακόμη κατηγορούμενοι αμνηστεύθηκαν.

Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, η διαδικασία της Συμφωνίας είναι μη αναστρέψιμη τόσο για την χώρα του όσο και για την Ελλάδα, καθώς κανείς από του δύο πολιτικούς ηγέτες δεν πρόκειται να αναιρέσει την απόφασή τουκαι είναι έτοιμοι να δεχθούν το όποιο πολιτικό κόστος προκύψει από την κύρωση της Συμφωνίας.

Αναντίρρητα το μόνο που απομένει είναι να δούμε το πώς θα χειριστούν τις επόμενες μέρες την κατάσταση εντός των Κοινοβουλίων Ελλάδος και Σκοπίων οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφαντίστοιχα, ποια στάση θα τηρήσουν απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους λαούς των αλλά και κατά πόσο τα δύο Κοινοβούλια θα συμφωνήσουν ή όχι με την ίδια την Συμφωνία των Πρεσπών. Άγνωστο: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ ΓκΙβάνοφ… τι θα πράξει τελικά;

Στην Αθήνα τα κουκιά… βγαίνουν τελικά;

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι έχει τις 151 ψήφους για την συμφωνία των Πρεσπών, γνωρίζει όμως ότι η πολιτική της επιβίωση είναι σε άμεση συνάρτηση με το αν δώσουν θετική ψήφο τελικά τρεις συγκεκριμένοι βουλευτές του Ποταμιού. Το χάος που προκαλεί στη συγκυβέρνηση η κατάσταση με τους ΑΝΕΛ, οδηγεί το Μαξίμου να μετρά και να ξαναμετρά τα «κουκιά»…

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι οι τρεις κρίσιμες ψήφοι που αν ψηφίσουν θετικά θα περάσει η συμφωνία για το «Βόρεια Μακεδονία». Αν όχι, η κυβερνητική πλειοψηφία θα παραμείνει σύμφωνα με τους έωςτώρα υπολογισμούς στους 147-149. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού που συνεκλήθη πριν τις γιορτές, τα μέλη της επαναβεβαίωσαν τις θέσεις τους: Ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς ότι θα καταψηφίσουν!

Ο Σπύρος Δανέλλης, όχι μόνο είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά, όπως δήλωσε σήμερα είναι θετικός στο να ψηφίσει και πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση… Και οι Στ. Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς διάκεινται θετικά προς τη συμφωνία, αν και υπάρχουν προβληματισμοί ως προς την μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ηγεσία του Ποταμιού διαμηνύει πως αν μετατρέψει ο Αλ. Τσίπρας την ψηφοφορία για τις Πρέσπες σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, τότε θα καταψηφιστεί.

Έτσι με τις τελευταίες «αριθμητικές πράξεις» τη συμφωνία των Πρεσπών θεωρείται σίγουρο ότι θα στηρίξουν: Και οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μπετόν αρμέ, χωρίς να υπολογίζουν πολιτικό κόστος και πολιτικό μέλλονΟ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, των ΑΝΕΛ που διαμηνύει ότι θα ψηφίσει υπέρ τόσο της συμφωνίας όσο και της ψήφου εμπιστοσύνης (εφόσον τη ζητήσει ο πρωθυπουργός) και θα παραδώσει την έδρα του μόλις ολοκληρωθεί το «πλέγμα» των διαδικασιών αυτών.

Ο Σπύρος Δανέλλης, του Ποταμιού. Η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα (μάλλον!). Ερώτημα παραμένει τι θα πράξει η βουλευτής των ΑΝΕΛ και υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά η οποία έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει… «κατά συνείδηση».

Το Μαξίμου δεν φαίνεται να προσδοκά καμία ψήφο από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, ΕνωσηΚεντρώων. Ακόμη και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος που προβληματίζεται θετικά για την υπερψήφιση της συμφωνίας, έχει διαμηνύσει ότι θα το πράξει μόνο εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύξει αμέσως εθνικές εκλογές.

Ομοίως δεν αναμένονται «εκπλήξεις» από την δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών καθώς: Οι Στάθης Παναγούλης, Αριστείδης Φωκάς και Νίκος Νικολόπουλος έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν. Ο Δημήτρης Καμμένος και ο Γιώργος Λαζαρίδης αποχώρησαν το περασμένο καλοκαίρι από τους ΑΝΕΛ διαφωνώντας με την απόφαση του Π. Καμμένου να επιτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας. Οι 3 βουλευτές που προέρχονται από την Χρυσή Αυγή, Κ. Μπαρμπαρούσης, Δ. Κουκούτσης και Ν. Μίχος θα καταψηφίσουν τις ΠρέσπεςΟ βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης που ψήφισε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης έχει ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ετσι το σύνολο των «σίγουρων» είναι 147-148 που μπορεί να φτάσουν τους 149. Συνεπώς, το Μαξίμου θα πρέπει να στηριχθεί οπωσδήποτε στις 3 ψήφους των κ.κ. Θεοδωράκη, Λυκούδη και Μαυρωτά αν θέλει να φτάσει τον «μαγικό» αριθμό των 151 από τον οποίο εξαρτάται όχι μόνο η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και η ίδια η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης. Και τούτο διότι πολιτικά θα είναι εξαιρετικά αδύναμη η συνέχιση της θητείας της ως κυβέρνηση μειοψηφίας… ο Έλληνας ΠτΔ, κος Πρ. Παυλόπουλος, θα τα προσυπογράψει όλα αυτά; Αναρωτιόμαστε… 

Γεωργία-Χριστίνα Τσαούση *, Απόφοιτη Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς *, Επικοινωνιολόγος, BloggerΜεταπτυχιακός Φοιτητής Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας


ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΑΠΙΔΗ ΡΑΦΑΗΛ

Από τις εμφανίσεις του Θανάση Βασιλάκου στο Bodega Live Experience Αγαπημένο χρώμα; Μαύρο
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία