«ΒΡΟΝΤΕΡΟ» ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Α/ΓΕΑ: «ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΚΑΜΕ» – «ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΚΑΙ ΚΟΥΝΟΥΠΙ»-ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΕΙ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ


Ένα δυνατό και ισχυρό μήνυμα έστειλε ο Χρήστος Χριστοδούλου, στους γείτονες Τούρκους, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν χρειαστεί το κανόνι να σκοτώσει το κουνούπι, τότε και αυτό θα γίνει», αναφερόμενος στην αυξημένη συχνότητα χρήσης UAV από την τουρκική πλευρά.
Σε μια συνεχή προσπάθεια να ελέγξει τον ελληνικό στόλο, η Άγκυρα επενδύει, όλο και περισσότερο, στα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, με φυσικό αποτέλεσμα να έχει ήδη προκληθεί σχετικό επεισόδιο.
Οι δηλώσεις του Α/ΓΕΑ δεν είναι καθόλου τυχαίες, είναι ένα σαφές μήνυμα, ότι η ελληνική αεροπορία είναι έτοιμη να καταρρίψει  τουρκικά UAV ανά πάσα στιγμή, εφόσον αυτά προκαλέσουν.
Ένα εύλογο ερώτημα, όμως, μας γεννάται, μήπως  τα τουκικά UAV «βολτάρουν» ήδη σε Αιγαίο και Μεσόγειο;
Αυστηρό μήνυμα έστειλε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στην Τουρκία, με την Ελλάδα να έχει δεσμεύσει σχεδόν όλο το ανατολικό Αιγαίο από αύριο και μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου για ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.
Σχολιάζοντας τη γενικότερη στάση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε πως «εκείνο που επιδιώκουμε με χαμηλούς τόνους είναι να πετύχουμε την αποστολή μας, η οποία είναι να πετάμε, να μαχόμαστε και να νικάμε. Πάντα με ασφάλεια».
Όταν ζητήθηκε να  σχολιάσει την τουρκική χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV) με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα στο Αιγαίο και για τους τρόπους ελληνικής αντιδράσεως και εάν στους σχεδιασμούς υπάρχει πρόβλεψη για κατάρριψή τους ο Α/ΓΕΑ σημείωσε με νόημα:
«Υπάρχουν θεσμοθετημένοι κανόνες εμπλοκής. Από εκεί και πέρα όποτε χρειαστεί θα αποδεσμευτούν. Ένας στρατηγός έλεγε κάποτε δεν μπορείς να βάλεις ένα κανόνι για να σκοτώσει ένα κουνούπι. Αν χρειαστεί όμως το κανόνι να σκοτώσει το κουνούπι, τότε και αυτό θα γίνει. Η μέθοδος που θα επιλεγεί εξαρτάται από την περίπτωση. Θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με ότι έχεις».
Με αυτή τη φράση ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, αναφέρθηκε στον τρόπο αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας από την πλευρά της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Τύπου για τον επικείμενο εορτασμό της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στην συνέχεια, δε, πρόσθεσε: «Πετάμε ψηλά, πετάμε μακριά, πετάμε όπου χρειαστεί και είμαστε πάντα δίπλα σας. Αυτό είναι το σύνθημά μας για τους φετινούς εορτασμούς. Αυτό είναι το μήνυμα μας και για τους απέναντι, οι οποίοι το παίρνουν καθημερινά. Το δικό μας μαχητικό θα είναι το τελευταίο που θα προσγειώνεται πάντα».
Η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο χθες εκδηλώθηκε με την αποστολή 12 αεροσκαφών εκ των οποίων τα δέκα ήταν μαχητικά F-16, το ένα αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών και ναυτικής συνεργασίας και το τελευταίο ένα εκπαιδευτικό Τ-38. Συνολικά σημειώθηκαν 6 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και μία σκληρή εμπλοκή.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν την προετοιμασία δράσης τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τουρκικής πλευράς στην ευρύτερη περιοχή των θαλάσσιων οικοπέδων της Κύπρου.
Πριν από λίγες ημέρες ο τουρκικός τύπος δημοσιοποίησε ότι δοκιμάστηκε και περατώθηκε το νέο σύστημα επικοινωνίας των τουρκικών κατασκοπευτικών UAV, η ακτίνα του οποίου ανέρχεται πλέον στα 200 χλμ.
Μια σύντομη μετάφραση των παραπάνω  μεταφράζεται  άμεσα, δηλαδή,οι επίμαχες περιοχές της κυπριακής και ενός μεγάλου μέρους ελληνικής ΑΟΖ, είναι εντός της εμβέλειας των τουρκικών UAV.